Här kommer några frågor och svar om basenji som kan vara bra att veta

 

Är Basenji Allergivänliga?

Nej basenji är INTE en allergivänligt hund trotts att detta stå på många sidor på internet så är detta något som inte stämmer. Sen finns det dom som tål dom.

Jag har valt att inte sälja basenji till dom som är allergiska då det är svårt att säga om du kommer tåla dom eller inte. 

Något som också är bra att vettta är att valparna har en annan päls än dom vuxna så ibland kan man regaer mer på valppälsen än på den vuxna pälsen. 

 

Fäller en basenji?

JA en basenji fäller men detta är väldigt inviduellt hur mycekt dom gör det. Vissa fäller så man kan borst bort massor av päls  medans man på andra knappt ser det alls. Man kan säga att basenji fäller 2 gånger per år vår och höst. 

 

Aktivera din basenji

En basenji är en väldigt smart hund som lära sig nya saker väldigt fort, men dom blir också fort uttråkade om man håller på med samma sak för länge och kan då helt enklet börja gör annat som dom tycker är roligt. Så mitt tips är att tränna kortare pass och varierad tränning. En basenji kan också vara vara vädligt envisa och vet vad dom vill och inte vill så det gäller att ha en del fantasi för att motiver din basenji. 

Om du känner att du vill tävla i tex agillity eller lydnad skulle jag säga att basenji är fel ras för dig!

Men om du vill göra det som en kul akrtivitet för dig och din hund ser jag inget hinder i det.

andra aktiveter som kan passa basenji bra är nosworke och viltspår då basenji älskar att använda sin nos.   

Basenji är som sagt kanske inte den lättraste ras att träna man dom är absolut inte oträningsbara, utan det gäller bara att hitta just det där som får din basenji att vilja gör det lilla extra och att ha en bra fantasi. Hittar du det så kan du absolut få en roligt tränings stund med din basenji. 

 

Sjukdomar

Basenjin är en ralativt friska ras. 

det strörsta problem vi har på dom nu är urinsten. Detta är någon som vi uppfödare jobbar med för att få bukt på det. 

Vill ni läsa mer om dom olika sjukdomarna kan ni gå in på basenji.se får att läs mer om det där. Klicka på länken så kommer ni ditt.