Merry 6 Månader

 
 
URSPRUNGSLAND/HEMLAND
Afrika/England
ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Spetslik ras av urhundstyp.
FCI-KLASSIFIKATION
Grupp 5 
 
BAKGRUND/ÄNDAMÅL
Många hävdar  att basenjin hör till de äldsta kända hundtyperna. Hundar med närmast identiskt  utseende till dagens basenji finns i grottmålningar i Tessili-N-Ajer i Algeriet  och målningarna anses vara ca 12 000 år gamla. Rasen anses närmasta härstamma  från en schensihundtyp från Kwangodistriktet i f d Belgiska Kongo. Det var även  från det distriktet som västerlänningar omkring år 1895 rapporterade om små  hundar som inte kunde skälla.Basenjins struphuvud och stämband är annorlunda  än hos andra hundar. Stämbandens vibrationer är inte tillräckligt starka för att  framkalla ett skall men däremot ett joddlande, gurglande läte som ibland av  misstag kan uppfattas som en morrning. Man har funnit mycket homogena grupper  av dessa hundar hos isolerade stammar av pygméfolk i f d Belgiska Kongo, men  även i södra Sudan. De används både som jakthund, stugvärmare, renhållningshjon  och sällskap till barnen. Stammar i Sudan lär värdesätta sina hundar högt och  skänker dem som speciella vänskapsgåvor eller som en del av hemgift. Som  jakthund visar de stort mod, snabbhet och uthållighet. Först 1936 lyckades  importer överleva och fortplanta sig i England. Det tog mycket lång tid att få  rasen acklimatiserad i västvärlden.
 
HELHETSINTRYCK
Basenjin ska vara lätt byggd med fin benstomme och aristokratiskt utseende. Den skall vara högbent i förhållande till kroppslängden. Basenjin skall alltid visa god resning, vara alert och intelligent. Huvudet, med dess rynkor och uppstående öron, skall vara stolt buret av en väl välvd hals. Den djupa bröstkorgen skall övergå i en  tydligt markerad midja och svansen skall bäras hårt ringlad. Helhetsbilden skall  vara en välbalanserad hund med gasellik elegans.

VIKTIGA MÅTTFÖRHÅLLANDEN
Avståndet från nackknölen till stopet skall vara något längre än från stopet till nosspetsen.
 
UPPFÖRANDE OCH KARAKTÄR
Basenjin skäller inte men är ändå inte stum. Den har sitt eget speciella sätt att uttrycka sig på, ett mellanting av ett skrockande och en joddling. Anmärkningsvärt för rasen är dess renlighet i alla avseenden. Den skall vara intelligent, självständig med ändå tillgiven och alert. Mot främlingar kan de uppträda reserverat.
 
HUVUD
 Skallparti
Skallen skall vara flat, väl utmejslad, medelbred och avsmalnande mot nosen. Skallens sidolinjer skall avsmalna gradvis mot mungiporna, vilket gör att kinderna ser  strama ut. Stop Stopet skall vara måttligt markerat.
 
ANSIKTE
 Nostryffel
Svart nostryffel är önskvärd.
 
Käkar/Tänder
Saxbett med kraftiga käkar och korrekt placerade tänder.
 
Ögon
Ögonen skall var mörka, mandelformade, snedställda, fjärrskådande och ganska outgrundliga i uttrycket.
 
Öron
Öronen skall vara små, spetsiga,uppstående, svagt kupade och något framåtlutande, av tunn struktur och högt ansatta. Avståndet mellan öronspetsen och hjässans mittlinje är mindre än avståndet från örats yttre ansättning till hjässans mittlinje.
 
HALS
Halsen skall var kraftfull, väl välvd, förhållandevis lång utan att vara tjock och den skall vara något mer utfylld vid strupens bas samt övergå i en elegant kurva, som framhäver nackens välvning. Den skall vara väl ansatt mellan skuldrorna för att ge huvudet en stolt hållning.
 
KROPP
Kroppen skall vara proportionelig.
 
Rygglinje
Ryggen skall vara kort och rak.
 
Ländparti
Ländpartiet skall var kort.
 
Bröstkorg
Bröstkorgen skall vara djup och oval och ha väl välvda revben. Den skall övergå i en tydligt markerad midja.
 
Svans
Svansen skall vara högt ansatt och sätet skall skjuta ut bakom svansroten för att ge bakpartiet ett markerat utseende.Svansen skall vara hårt ringlad över ryggen och ligga tätt intill höften,antingen enkelt eller dubbelt ringlad.
 
EXTREMITETER
FRAMSTÄLL
 
Helhetsintryck
Frambenen skall vara raka med fin benstomme.
 
Skulderblad
Skulderbladet skall vara väl tillbakalagda, muskulösa utan att vara grova.
 
Armbåge
Armbågarna skall sluta tätt intill bröstkorgen. Sedda framifrån skall armbågarna ligga i linje med revbenen och benen skall fortsätta i rak linje mot marken, vilket ger en front, som varken är för bred eller för smal.
 
Underarm
Underarmarna skall  vara mycket långa.
 
Mellanhand
Mellanhanden skall vara tämligen lång och rak men fjädrande.
 
Tassar
Tassarna  skall vara små, smala och kompakta med tjocka trampdynor, väl välvda tår och  korta klor.
 
Bakställ
 
Helhetsintryck
Bakbenen skall vara starka och muskulösa. De får varken vara inåt- eller utåtvridna.
 
Knäled
Knälederna skall vara måttligt vinklade.
 
Underben
Underbenen skall vara långa. Has Hasorna skall vara lågt ansatta. De skall varken vara inåt- eller utåtvridna.
 
Has
Hasorna skall vara lågt ansatta. De skall varken vara inåt- eller utåtvridna.

 Tassar

 Baktassar som framtassar.
 
RÖRELSER
Benen skall föras rakt framåt med snabba, långa, outröttliga och schvungfulla rörelser.
 
HUD
Huden skall vara mycket smidig. När öronen spetsas framträder rikligt med fina rynkor i pannan. Sidorynkor är önskvärda med får inte överdrivas så att hakpåse bildas. Rynkor är mer märkbara hos valpar. På grund av brist på skuggningar är rynkorna inte så framträdande hos hundar med svart grundfärg.
 
PÄLS
Pälsen skall vara kort, blank, åtliggande och av mycket fin struktur.
 
Färg
Rent svart och vit; röd och vit; svart  med rostrött och vitt, som även förekommer med eller utan roströd mask och roströda tecken över ögonen; brindle, röd bottenfärg med svarta strimmor, ju skarpare desto bättre. Det vita skall förekomma på tassarna, bringan och på svansspetsen. Vita ben, vit bläs och vit krage är tillåtet
 
STORLEK/VIKT
 
Mankhöjd Idealmankhöjd
hanhund 43 cm  
tik  40 cm
 
Vikt
hanhund 11 kg
tik 9½ kg